• 06.jpg
 • 09.jpg
 • 01.jpg
 • 03.jpg
 • 04.jpg
 • 08.jpg
 • 07.jpg
 • 05.jpg
 • 02.jpg

Praktische Informatie

Vliegreis

Tamazirt Reizen is verantwoordelijk voor de reis vanaf je aankomst op het vliegveld in Marrakech (eventueel andere luchthaven in Marokko in overleg) tot en met het transport naar het vliegveld voor je vertrek. Het is tegenwoordig eenvoudig on-line vluchten te boeken naar Marrakech, en je kunt dan zelf een keus maken voor de luchtvaartmaatschappij, de vluchttijden en de prijzen. Gunstige tarieven en vluchtschema’s worden tegenwoordig aangeboden door bijvoorbeeld Transavia en Ryan Air (vanaf Düsseldorf).

Accommodatie

Hotel

We logeren doorgaans in 3-sterren hotels op basis van half pension. Overnachting in een 4- of 5 sterrenhotel kunnen wij voor je arrangeren. De meerprijs wordt dan doorberekend.

Gîte

in de gîte overnacht je op matrassen of je eigen slaapmatje. In sommige gîtes (ook in Gîte d'Étape Tamazirt) zijn een- en tweepersoonsbedden. In het algemeen is er gemeenschappelijk gebruik van de douches en toiletten.

Trektocht

Op de trektocht gaan, afhankelijk van de grootte van het gezelschap, een of twee grote tenten mee, één dient als keuken en een als algemene ruimte, waar ook gegeten wordt. Daarnaast zorgen we voor tweepersoons koepeltentjes.

Maaltijden

Hotel

hotels boeken we op basis van halfpension. Dat betekent dat een maaltijd per dag voor eigen rekening is.

Gîte

Verblijf in de gîte is op basis van volpension. Drankjes dienen apart te worden afgerekend. In de gîte zijn alleen frisdranken verkrijgbaar. Het is niet verboden alcohol te drinken, maar je moet die wel zelf meebrengen. In Marrakech kun je in bepaalde supermarkten wijn en bier kopen.

Trektocht

tijdens de trektocht wordt er voor je gekookt. Ook hier zijn frisdranken, indien beschikbaar, voor eigen rekening en moet je alcoholische dranken vanuit Marrakech meebrengen.

Transport

Vervoer vindt, al naar gelang het aantal reizigers en het soort reis, plaats per landrover, minibus of soms per taxi. Tijdens de trektochten wordt je bagage vervoerd op muildieren (in de bergen) of op dromedarissen (woestijn). Als er kinderen meegaan worden er extra muildieren ingezet, om op te rijden. Grotere kinderen kunnen meestal alleen of met zijn tweeën op een muildier, geleid door de multier. Kleine kinderen gaan altijd samen met de multier op het muildier.

Water

In Marokko kun je het water uit de kraan beter niet ongezuiverd drinken. In de steden en ook in de gîte is mineraalwater eenvoudig en volop te krijgen. Het is echter aan te bevelen een waterpompje en/of zuiveringstabletten mee te nemen. Dit is ook minder belastend voor het milieu. Tijdens de trektochten, ook in de woestijn, wordt voor kinderen gezorgd voor mineraalwater. Volwassenen worden geacht zelf voor hun water te zorgen. We overnachten altijd in de buurt van een beek of riviertje, of komen regelmatig langs een waterput. Bij de betere bergsportzaken kun je advies krijgen over de beste manieren om water te zuiveren. Het is tijdens wandeltochten belangrijk om veel te drinken, dus zorg ook dat je voldoende waterflessen bij je hebt.

Vaccinaties

Voor Marokko worden bepaalde vaccinaties aanbevolen. Informeer tijdig bij de GGD welke vaccinaties je nodig hebt.

Geld

1 euro ≈ 10 Marokkaanse Dirham In de steden kun je gemakkelijk geld halen uit pinautomaten. Goedkoper is het meestal om contante euro’s te wisselen bij een wisselkantoor. Nadeel hiervan is natuurlijk dat je meer risico loopt als je grote bedragen contant geld op zak hebt. Credit Cards worden geaccepteerd in de grotere hotels en luxe winkels. Het is verstandig altijd een-dirham muntjes op zak te hebben voor toiletbezoek of kleine fooitjes.

Verzekering

Een goede reisverzekering is verplicht. Annuleringsverzekering is niet verplicht , maar wel aan te raden. Uiterlijk 1 week voor je vertrek willen we graag een bewijs van je verzekering ontvangen, met daarop de noodzakelijke contactgegevens.

Medicijnen

Indien je medicijnen op doktersvoorschrift gebruikt is het verstandig daarvan een recept, bij voorkeur in het Frans, bij je te hebben. Onmisbaar zijn verder in het algemeen: zonnebrandcrème, pijnstillers, ORS (in zakjes te koop of zelf te maken), thermometer, pleisters, middelen om blaren te verzorgen.

Hygiëne

Om vervelende aandoeningen tijdens de reis zoveel mogelijk te vermijden is een goede hygiëne erg belangrijk:

 • goed handen wassen, na toilet en voor het eten.
 • bij de drogist kun je handige flesjes desinfecterende handgel kopen, vooral erg praktisch wanneer je reist met kinderen en wanneer er even geen water in de buurt is.
 • laat je niet verleiden het water uit bronnen in de bergen te drinken, hoe helder het er ook uitziet.
 • Eet en drink bij voorkeur gekookte dranken en maaltijden, zoals thee en tajine. IJs en rauwe salades zijn een risico.

Bagage

In het algemeen geldt: maximaal 1 koffer of reistas plus een dagrugzakje. Tijdens de trektochten geldt bovendien: maximaal 15 kilo per persoon, bij voorkeur in een sporttas of rugzak. Het verdient aanbeveling een beschermhoes te gebruiken, vanwege stof en water tijdens het transport op het muildier. Zorg dat je dagrugzak bij trektochten van flink formaat is, zodat je voldoende water, eten en beschermende kleding kunt meenemen. Je bent in het hooggebergte en moet dus voorbereid zijn op onverwachte veranderingen in de weersomstandigheden. Het is mogelijk een deel van je bagage achter te laten in de gîte of het hotel.

En verder

Het gebied waar je doorheen trekt wordt bewoond door Berbers. Je zult kennismaken met hun gastvrijheid, en genieten van hun kleurrijke cultuur. En het is belangrijk hen ook te respecteren. Je bent in een Islamitisch land. Hoewel je in de steden een meisje in minirok hand in hand kunt zien lopen met een volledig gesluierde vriendin, zijn de mensen in de bergen wat minder gewend. Breng ze niet in verlegenheid en zorg, zeker als je door een dorp komt, dat je voldoende kleding draagt, dus bij voorkeur tot over de knie, met bedekte schouders en decolleté. Als je foto’s wilt maken van mensen, vraag hen dat dan van tevoren, en als ze nee zeggen, doe het dan niet.

NB: Bij het boeken van je reis zul je meer gedetailleerde informatie ontvangen, waaronder een checklist voor je bagage.

Mohamed el Mouhi | Willem de Zwijgerlaan 13 | 3761 CP Soest Nederland | telefoon +31 35 588 1240 | mobiel +31 6 1243 9331 | email info@tamazirtreizen.nl